Het Openbaar Ministerie gaat de onderzoeksrechter vragen het voorarrest te verlengen van vijf verdachten die woensdagavond werden opgepakt bij de rellen in Geldermalsen. 

Ook moet een 22-jarige man uit Enspijk opnieuw in hechtenis worden genomen, vindt justitie.

De man uit Enspijk en een 52-jarige man uit Geldermalsen worden behalve van openlijke geweldpleging ook verdacht van het verstoren van een raadsvergadering. De overige vier worden alleen beschuldigd van geweld.

Twee minderjarige verdachten, uit Haaften en Tricht, werden al door de aanklager vrijgelaten. Ze zijn nog wel verdachte, maar mogen vanwege hun leeftijd het verloop van het onderzoek in vrijheid afwachten.

Arrestaties

De raadsvergadering in Geldermalsen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor 1.500 vluchtelingen liep woensdag uit op een veldslag. Veertien relschoppers zijn toen gearresteerd.

Van deze veertien werden er vorige week zes vrijgelaten. Volgens het OM worden deze mensen verdacht van minder ernstige vergrijpen zoals belediging en vernieling. De aanklager neemt binnenkort een beslissing hoe de zaken tegen hen worden afgehandeld.

Video: ME probeert rellen Geldermalsen te beëindigen 

Verontwaardiging

De rellen leidden tot flinke verontwaardiging. De Tweede Kamer reageerde geschrokken. De politieke partijen spraken af dat ze na de kerstvakantie deze kwestie en de sfeer die in Nederland ontstaat rond de opvang van asielzoekers, bespreken.

Aan het debat zal naast staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken meedoen. Plasterk gaat over het bestuur in gemeenten en provincies.