NOS-indringer Tarik Z. heeft in hoger beroep veertig maanden cel gekregen, waarvan 24 maanden voorwaardelijk.

De 20-jarige Z. uit Pijnacker drong op 29 januari gekleed in pak de studio van het NOS Journaal binnen. Hij was gewapend met een gasalarmpistool en eiste zendtijd.

De student vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie.

In de rechtszaal betoogde Z. eerder dat hij ervan was overtuigd dat de omroep ''veel leugens verkondigde'' en zweeg over ''het fundament van het huidige monetaire systeem''. 

Ontruiming

Het Achtuurjournaal werd hierdoor geannuleerd en NPO 1 was een uur lang verstoken van beeld, omdat het NOS-gebouw werd ontruimd. Ook de programmering van NPO 2 viel hierdoor twintig minuten weg. 

De rechtbank veroordeelde Z. afgelopen zomer tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. ging in beroep tegen deze straf bij het hof in Leeuwarden.

Hogere straf

Het hof komt tot een hogere straf omdat het anders denkt over de media-aandacht die het incident veroorzaakte. Volgens de advocaat van Z. zou de straf lager moeten uitvallen, omdat zijn cliënt uren na het incident herkenbaar in beeld werd gebracht.

Het hof houdt hier geen rekening mee omdat Z. zelf de media zocht. ''Dat de NOS zelf keuzes heeft gemaakt over de uitzending van het tegen hen gerichte handelen van verdachte maakt dit niet anders'', valt te lezen in de uitspraak.

Bekijk hier de verklaring van het hof:

Hogere straf voor Tarik Z.
Hogere straf voor Tarik Z.

Netto

Advocaat Ton Visser van Z.: ''Netto moet hij nu een maand langer zitten''. De grotere voorwaardelijke straf noemt Visser ''een dikkere stok achter de deur'' voor zijn cliënt. Volgens de raadsman hoeft Nederland niet te vrezen voor een nieuwe actie van Z. ''Hij heeft wel gezien dat zijn actie niets heeft opgeleverd. Het is voorbij."

Z. is veroordeeld voor onder meer gijzeling en verboden wapenbezit, hoewel volgens Z. geen sprake was van gijzeling. Z. mag van de rechters drie jaar lang niet meer in de buurt komen van het Mediapark in Hilversum waar het NOS-gebouw staat.

Het hof uitte in het vonnis wel haar zorgen over de toekomst van Z. als hij nog lang vast blijft zitten. Volgens de rechters in Leeuwarden is het belangrijk dat hij ''aansluiting houdt op alle levensgebieden'' zodat de kans op herhaling kleiner wordt.

Omroep West meldt dat de advocaat van Z. cassatie heeft ingesteld bij de Hoge Raad. Hij is het vooral niet eens met de term 'gijzelnemer' die in de rechtbank is gebruikt.