De arrestatie van negen Somaliërs voor piraterij in de Indische Oceaan in april 2011 door de commandant van een Nederlands fregat was rechtmatig. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geconcludeerd.

Nederlandse mariniers pakten de piraten toen op na een schotenwisseling. Bij deze actie werden ook twee Somalische piraten gedood. Het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Tromp patrouilleerde destijds met de mariniers voor de missie tegen piraterij in de wateren rond Somalië.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de negen in maart 2014 tot 4,5 jaar cel. Volgens een van de verdachten ontbrak echter een wettelijke basis voor de arrestatie.

De Hoge Raad stelt dat de commandant van de Tromp de verdachten volgens internationaal verdragsrecht wel mocht arresteren. Op de VN-operatie waaraan de Tromp deelnam, zijn die verdragsregels namelijk van toepassing.

Iraniërs

De mariniers wilden aanvankelijk een vissersschip controleren. Na het vuurgevecht dat volgde, redden de mariniers ook gegijzelde Iraniërs.

Aan boord van het vissersschip bleken zestien Iraanse vissers al vier maanden te worden gegijzeld. Na het gevecht vonden de mariniers verschillende automatische wapens en draagbare raketwerpers op de boot.