Een verkeerscontrole gebruiken om mogelijke criminelen te pakken, kan niet door de beugel. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald in een principiële uitspraak.

Daarbij is een verdachte om die reden vrijgesproken, is maandag bekendgemaakt

Het hof behandelde een zaak waarbij tijdens een zogeheten dynamische verkeerscontrole in de auto van de verdachte bijna 1 kilo wiet was gevonden. Het kwam tot vervolging, maar het hof vindt de verkeerscontrole misbruik van recht. Daarom geldt de wietvondst niet als bewijs.

Bij een 'dynamische verkeerscontrole' zoekt de politie naar mogelijke criminelen. Ziet de politie een 'verdachte' auto, dan wordt die gevolgd door politie in burger.

Vervolgens laten agenten in uniform de wagen stoppen onder het mom van een verkeerscontrole. In werkelijkheid worden dan informatie over inzittenden en hun eventuele criminele achtergrond nagetrokken.

Ander doel

Het hof oordeelt echter dat controlebevoegdheden uit de Wegenverkeerswet gebruiken voor een heel ander doel onrechtmatig is. ''Het is de politie namelijk te doen om opsporingsactiviteiten zonder dat er enige verdenking van een gepleegd strafbaar feit is. Daarmee maakt de politie zich schuldig aan schending van een fundamenteel rechtsbeginsel.''

Het hof stelt dat de dynamische verkeerscontrole op structurele schaal wordt ingezet. Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat het de uitspraak gaat bestuderen.