De 'zilveren' handbalvrouwen zijn maandag door ongeveer tweehonderd fans begroet op Schiphol. De ploeg van bondscoach Henk Groener eindigde zondag als tweede op het WK in het Deense Herning.

In de eindstrijd verloor Oranje zondag van grootmacht Noorwegen. De vrouwen zeiden in de ontvangsthal "trots te zijn op de prestatie, ondanks het verlies".

"We hadden er echt wel van gedroomd en wisten dat het in ons zat. Dat het er nu uitkomt is echt fantastisch", zei Estavana Polman, die de meeste goals maakte voor Oranje op het WK.

In de menigte in de ontvangsthal stonden kinderen met handbalballen. De spelers zetten daar handtekeningen op. Sommige kinderen waren in het oranje gekleed. Daarnaast was er veel media aanwezig.

Video: Fans halen handbaldames binnen op Schiphol

De beslissing in de finale zondag viel al in de eerste helft, die de sterke Noorse ploeg, die al regerend olympisch en Europees kampioen was, afsloot met een 20-9 voorsprong. De eindstand was 31-23.

Nooit eerder presteerden de Nederlandse handbalsters zo goed op een WK. De beste prestatie was de vijfde plaats in 2005.