Zes arrestaties om bezetting moskee Dordrecht

De politie heeft zaterdag zes mannen van de actiegroep Identitair Verzet gearresteerd. Zij hielden de Al-Fath moskee in Dordrecht bezet. De bezetting is inmiddels voorbij, meldt de politie.

Het gaat om mannen van rond de twintig. ''We kijken nu of we deze mannen gaan vasthouden of niet'', zegt een woordvoerster van de politie. De betogers waren het dak van de moskee opgeklommen en hingen spandoeken op met teksten als 'stop de islam' en 'minder, minder'. Het protest verliep zonder geweld.

Identitair Verzet is een relatief onbekende, kleine actiegroep die zich naar eigen zeggen inzet voor behoud van de Nederlandse identiteit en tegen toenemende immigratie en islamisering.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) reageerde zaterdag woedend op de actie. ''De onrechtmatige en polariserende acties van de anonieme groep die zich Identitair Verzet noemt, keuren wij in de meest sterke bewoordingen af. Dit soort aanvallen tegen moskeeën, synagogen en kerken zijn onaanvaardbaar. Het zou goed zijn dat de overheid een sterk signaal afgeeft en de organisaties achter deze misdaden vervolgt voor de strafrechter. Temeer nu deze groep meer van dergelijk terreur aankondigt.''

Alert

De RMMN roept moskeebestuurders op extra alert te zijn tijdens de jaarwisseling en incidenten te melden bij de politie en bij de raad. De overheid moet moskeeën, synagogen en kerken extra beveiligen tegen elke vorm van agressie en bedreigingen, aldus de organisatie.

Zaterdag vond er ook een protest van Pegida in Rotterdam plaats. De extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter heeft hier omstreden uitspraken herhaald die hij eerder deze maand in Duitsland had gedaan.

Voor ongeveer honderd aanhangers van de Nederlandse tak van anti-islambeweging Pegida zei hij dat de Koran ''een license to kill is ten opzichte van ongelovigen'' en ''een militair handboek hoe gelovigen moeten vermoord en afgeslacht''. Dewinter sprak eerder in Dresden soortgelijke woorden, wat tot een onderzoek van justitie heeft geleid wegens volksopruiing.

Mars

De Pegida-aanhangers hebben zich verzameld op de Wilhelminapier in Rotterdam, waar ze een mars lopen. Dewinter liet een exemplaar van de koran aan zijn gehoor zien en protesteerde ook dat een aantal demonstranten uit Antwerpen het terrein niet op mag en is teruggestuurd. Hij ziet een grote overeenkomst tussen beide havensteden, die volgens hem ''niet de meest noordelijke steden van de islam'' moeten worden.

Op het terrein, dat hermetisch is afgesloten, lopen meer ME'ers en politie rond dan demonstranten. Afgesproken is dat alleen demonstranten die met speciale bussen zijn aangekomen, worden toegelaten op de pier.

Geldermalsen

Dewinter had ook nog aandacht voor Geldermalsen. ''Als politici niet willen luisteren moeten ze helaas, desnoods maar voelen'', verwees hij naar het oproer van de week in de Gelderse plaats over de komst van een groot asielzoekerscentrum.

Pegida is een van oorsprong Duitse beweging. De naam is een afkorting van Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes. Het Avondland staat voor Europa.

Lees meer over:
Tip de redactie