'Omwonenden hebben vaak geen inspraak over komst azc'

Zeven op de tien inwoners (69 procent) die in de directe omgeving van een asielzoekerscentrum wonen, zeggen geen inspraak gehad te hebben bij de komst van het azc in de buurt.

Dat blijkt uit een zaterdag verschenen onderzoek van I&O Research onder ruim 3.350 Nederlanders.

Bijna de helft van de omwonenden van een centrum denkt dat de opvang voor asielzoekers er hoe dan ook was gekomen, ook al zou er inspraak zijn geweest.

Volgens de onderzoekers vinden vier op de tien Nederlanders (42 procent) het acceptabel als er in hun gemeente een azc komt. Nog eens drie op de tien (29 procent) vinden dit acceptabel onder voorwaarden. Een op de vijf (21 procent) is hoe dan ook tegen.

Positief

Opvallend is dat degenen die in de buurt van een opvangcentrum wonen positiever zijn dan degenen die niet in de buurt wonen.

Van degenen die binnen een straal van vijfhonderd meter van een azc of opvanglocatie wonen, ervaart 6 procent daarvan 'erge overlast' en 9 procent 'enige overlast'. Een kwart ondervindt 'nauwelijks overlast' en iets meer dan de helft helemaal niet.

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie door In60seconds

Overlast

Van de ondervraagden die geen opvanglocatie in de gemeenten hebben, verwacht 10 procent erge en 39 procent enige overlast.

De ervaren overlast gaat vooral om rondhangende asielzoekers. Andere veelvoorkomende vormen van overlast zijn de angst om zelf de straat op te gaan en de druk op (sociale) voorzieningen, aldus I&O.

Lees meer over:
Tip de redactie