Bonaire ontevreden over directe band met Nederland

De bevolking van Bonaire heeft in een referendum met grote meerderheid (ruim 65 procent) aangegeven niet tevreden te zijn over de directe band met Nederland, die het eiland sinds 2010 heeft.

Dat werd vrijdagnacht (lokale tijd) bekendgemaakt door gezaghebber Edison Rijna.

Sommige Bonairiaanse inwoners voelen zich ongemakkelijk over de groeiende Nederlandse invloed. Ze hebben het gevoel dat hun gebruiken en gewoonten terzijde worden geschoven.‎ In de aanloop naar het referendum waren protestborden te zien tegen de invloed van Europese Nederlanders.

Sinds 2010 is op het eiland met bijna 15.000 inwoners ook veel geklaagd over de gevolgen van de overschakeling van de Antilliaanse gulden naar de Amerikaanse dollar. Daardoor zouden veel producten duurder zijn geworden. Verder is onder meer gedemonstreerd tegen de invoering van het homohuwelijk.

De eilandregering denkt met de uitslag voldoende steun te hebben om opnieuw te gaan onderhandelen over de band met Nederland. Tegenstanders vrezen dat afwijzing nadelige gevolgen kan hebben voor de relatie met Den Haag. Zij wijzen juist op de positieve gevolgen van de relatie met Nederland.

Staatsverband

Ruim 60 procent van de inwoners van eiland bracht vrijdag een stem uit. Ze mochten aangeven of ze het tevreden waren over de wijze waarop Nederland met het Bonaire omgaat sinds 10 oktober 2010. Toen viel het staatsverband van de Nederlandse Antillen weg en werd het eiland een bijzondere gemeente van Nederland.

De afgelopen vijf jaar was op Bonaire veel kritiek op onder meer de stijging van het levensonderhoud en strengere regelgeving. De politieke partijen van de huidige regering adviseerden daarom een 'nee'-stem.

Zij willen spoedig praten met Nederland over een andere invulling van de band; belangrijk punt daarbij is meer rechten voor de inwoners van Bonaire om mee te beslissen over interne aangelegenheden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie