Vanaf maandag mogen er geen jonge kalveren meer worden uitgevoerd naar bestemmingen die verder dan acht uur rijden zijn, zoals Spanje.

Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag besloten. In de transportwagens zijn geen geschikte drinksystemen voor jonge kalveren.

Voor jonge kalveren tot twee maanden oud geldt dat ze het beste kunnen drinken uit een emmer of een emmer met spenen. In de transportwagens is dat niet mogelijk. Daarom is ver transport niet verantwoord volgens de Europese regels, die voorschrijven dat dieren letsel en lijden moeten worden bespaard.

Export van jonge kalveren mag pas weer als voor het drinkprobleem een oplossing is gevonden, aldus de NVWA.

Uitgedroogd

De Dierenbescherming zegt blij te zijn met de maatregel, al zou de organisatie het liefst zien dat die niet alleen de export betreft maar ook de import van kalveren over lange afstanden. Voor de import uit landen als Polen, Litouwen en Letland geldt namelijk hetzelfde probleem, zegt de Dierenbescherming.

Doordat er geen drinksysteem is, raken de zeer jonge dieren compleet uitgedroogd. Ze komen uitgeput aan, hebben vaak veel antibiotica nodig en kunnen ziekten meebrengen.