Vijftien grote vakverenigingen van Nederlandse artsen roepen het kabinet en de Tweede Kamer op een verbod op consumentenvuurwerk in te stellen.

Dat meldt het AD.

Het gaat om verenigingen van onder meer plastisch chirurgen, oogartsen en kinderartsen. Zij stellen dat de viering van oud en nieuw niet in verhouding staat tot alle gewonden, schade en overlast die het afsteken van vuurwerk  elk jaar veroorzaakt.

De enige oplossing is volgens de artsen een verbod op consumentenvuurwerk. Zij stellen voor meer gemeentelijke vuurwerkshows te organiseren als alternatief.

Veel letsel

De roep om een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren is overigens niet nieuw. Onder meer GroenLinks en het Oogziekenhuis Rotterdam vragen hier al jaren om. Maar het is voor het eerst dat artsen zo massaal een beroep doen op het kabinet en de Tweede Kamer.

Door het afsteken van vuurwerk lopen jaarlijks vele honderden mensen verwondingen op. Meer dan de helft van het letsel wordt toebracht door legaal vuurwerk. Vooral kinderartsen hebben hier genoeg van, omdat kinderen die gewond raken vaak zelf niet eens vuurwerk afsteken maar alleen toekijken.

Verzekeraars

De artsen hebben ook gevraagd of de Nederlandse verzekeraars het manifest wilden ondertekenen, omdat die ook jaarlijks vele miljoen moeten uitkeren door alle schade aan straatmeubilair, auto’s en andere objecten. Maar de verzekeraars vinden een verbod te ver gaan.

Uit een onderzoek van NU.nl bleek recent dat zeven op de tien Nederlanders geen vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw. Meer dan de helft van de ondervraagden liet weten voor een vuurwerkverbod te zijn, mits gemeenten als alternatief vuurwerkshows organiseren.