Geld voor opschroeven beveiliging Joodse instellingen Amsterdam

Vijftien Joodse religieuze en maatschappelijke instellingen in Amsterdam krijgen geld van de gemeente om de beveiliging op te schroeven. 

Het gaat om een totale subsidie van bijna 1.164.000 euro, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.

De hoofdstad riep in het voorjaar een subsidieregeling in het leven omdat sommige instellingen zich kwetsbaar en bedreigd voelen, en daardoor relatief veel beveiligingskosten moeten maken.

Bij Joodse instellingen nam de ongerustheid extra toe na de aanslagen in Brussel op het Joods Museum en later bij een Joods feest in Kopenhagen en op een Joodse supermarkt in Parijs.

Moskeeën

In totaal vroegen zeventien instellingen om geld. Een aanvraag voor een moskee werd afgewezen omdat er ''in algemene zin geen sprake is van een verhoogde dreiging op moskeeën''. Een andere aanvraag werd afgewezen omdat niet aan de voorwaarden van de regeling werd voldaan.

Het geld is onder meer bedoeld voor bouwkundige aanpassingen, zoals het plaatsen van een hekwerk. Ook kan de subsidie worden gebruikt voor elektronische maatregelen, zoals cameratoezicht. De instellingen moeten een deel zelf betalen.

Lees meer over:
Tip de redactie