Shell mag in Nederland worden berecht voor vervuiling Nigeria

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag bepaald dat Shell in Nederland mag worden berecht voor de olievervuiling als gevolg van lekkages in Nigeria.

Dat meldt het gerechtshof.

Ook moet Shell inzage verstrekken in stukken die mogelijk meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de oorzaak van de lekkages en over de bekendheid daarmee van de topholding van het concern.

Het gerechtshof boog zich over de vraag of het Brits-Nederlandse bedrijf in Nederland mocht worden berecht omdat het een Nigeriaanse dochteronderneming betreft. 

De rechtszaak tegen oliegigant Shell is aangespannen door vier Nigeriaanse boeren en draait om de enorme vervuiling in de Nigerdelta die Shell zou hebben veroorzaakt. Ook Milieudefensie is een eisende partij in de zaak.

Olielekkages

De boeren zeggen schade te hebben geleden door olielekkages uit twee ondergrondse pijpleidingen en een ollieboorput in de periode 2004 tot 2007. 

Shell zegt op haar beurt dat de lekkages veroorzaakt zijn door sabotage en zegt dat de verontreiniging afdoende is opgeruimd.

Of Shell inderdaad aansprakelijk is voor de onderhavige olielekkages moet nog worden bepaald.

Teleurgesteld

De oliemaatschappij laat weten teleurgesteld te zijn. De zaak wordt verder inhoudelijk behandeld in maart volgend jaar.

Milieudefensie is erg blij met de uitspraak. ''Dit is veel meer dan waarop we hadden gehoopt", zegt campagneleider Geert Ritsema.

''Het belangrijkste is dat er voortaan jurisprudentie bestaat. Je mag dit soort zaken starten in Nederland.'' Volgens Milieudefensie zijn er nog duizenden andere boeren die ook schade hebben ondervonden van olielekkages. Als Shell die allemaal zou moeten betalen, kunnen de vergoedingen in de miljarden lopen, aldus Ritsema.

Video: Uitspraak gerechtshof in Den Haag

Uniek

Shell en de Nigeriaanse boeren voeren al sinds 2008 een juridische strijd met elkaar. Deze zaak is uniek omdat voor het eerst een Nederlandse multinational voor een Nederlandse rechter is gedaagd wegens het aanrichten van milieuschade in het buitenland.

Lees meer over:
Tip de redactie