32-jarige man vast voor betrokkenheid liquidatie Amsterdam

Een 32-jarige man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie tijdens het Amsterdamse dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum in 2013. 

Daar werd een 26-jarige Amsterdammer tussen het uitgaanspubliek neergeschoten.

De verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats zat al vast voor een ander strafbaar feit, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Hij werd op 1 december in Amsterdam aanvankelijk gearresteerd voor witwassen. Nu wordt hij ook in verband gebracht met de liquidatie op het dancefeest.

Tijdens het feest dat werd georganiseerd in het Scheepvaartmuseum zou er sprake zijn geweest van een uit de hand gelopen ruzie. Toen agenten na meerdere meldingen over schoten arriveerden, lag het slachtoffer hevig bloedend bij de bar.

Hij bezweek kort daarna aan zijn verwondingen. Het ging om een bekende van de politie. 

Krommenie

Vlak na de schietpartij werd de 26-jarige Eaneas L. aangehouden na tips van getuigen. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten omdat het vuurwapen dat hij in bezit had, niet het moordwapen was. L. werd zelf eerder dit jaar in november doodgeschoten in Krommenie.

L. zou hebben behoord tot de groep van de crimineel Gwenette Martha, een van de sleutelfiguren in de gangsteroorlog, die vorig jaar werd geliquideerd in Amstelveen.

Het is nog niet duidelijk wat de rol van de nieuwe verdachte was tijdens de schietpartij in het Scheepvaartmuseum. Dat wordt momenteel onderzocht door de recherche. Het is onlangs besloten dat hij negentig dagen langer vast blijf zitten.

Het OM sluit niet uit dat er meerdere aanhoudingen verricht gaan worden.

'Rauw geweld'

De moord kan volgens het OM mogelijk geplaatst worden binnen de liquidatiegolf in Amsterdam, ''waarbij rauw geweld niet wordt geschuwd. Daarbij worden met ogenschijnlijke achteloosheid de meest zware wapens gebruikt in dichtbevolkte woonwijken.''

Lees meer over:
Tip de redactie