Bart van U., de man die ervan wordt verdacht Els Borst te hebben vermoord, heeft in België een celstraf van acht maanden gekregen voor het stennis schoppen en dragen van een wapen bij de Israëlische ambassade in Brussel.

Dat bevestigt zijn advocaat Noëlle Pieterse vrijdag aan het AD

Van U. heeft het strafbare feit in oktober van 2013 gepleegd. Hij werd in verwarde toestand aangehouden bij de Israëlische ambassade in Brussel met een brief waarin hij zei bang te zijn voor een aanslag op hem. Toen veiligheidspersoneel hem controleerde, vonden ze de messen en een kogelhuls en arresteerden ze hem.

Van U. zit in Nederland in voorarrest voor de moord op Borst, maar ook voor de moord op zijn zus. Volgens Pieterse is het mogelijk dat Nederland de straf van België gaat overnemen als Van U. wordt veroordeeld voor de twee moorden.

In beeld

Borst werd in februari van 2014 neergestoken in de garage bij haar woning in Bilthoven. Begin dit jaar kwam Van U. in beeld als verdachte na een dna-match. Hij zat toen in voorarrest voor de moord op zijn zus.

In de zaak tegen zijn zus heeft hij al een verklaring afgelegd. In november had hij ook een verklaring willen afleggen over Borst, maar was daar niet toe in staat tijdens het verhoor.

Hij zou erg in de war zijn na zijn overplaatsing naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Daar zit hij vast nadat hij een ontsnappingspoging had gedaan in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen.