Alle opgepakte relschoppers Geldermalsen komen uit Gelderse plaats

De veertien mensen die woensdagavond zijn aangehouden bij de rellen in Geldermalsen zijn inwoners van de Gelderse plaats.

Dat laat politiechef Lute Nieuwerth van Gelderland Zuid donderdag weten tijdens een persconferentie.

Hij benadrukt dat geen sprake was van een groep relschoppers die van buiten de gemeente kwam. Ongeveer 80 tot 90 procent van de groep demonstranten was volgens Nieuwerth inwoner van Geldermalsen.

De politiechef is "geschokt door de brute aanval, die heel plotseling was en de aanwezige agenten een aantal minuten heeft overrompeld".

De politie ontruimde woensdagavond de raadszaal van Geldermalsen tijdens een vergadering over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum, nadat buiten flinke gevechten waren uitgebroken.

Video: Relschoppers kwamen uit Geldermalsen

Trots

De demonstratie verliep in eerste instantie rustig, maar sloeg volgens Nieuwerth rond 20.00 uur totaal om toen een groep van twintig tot dertig mensen richting de hekken stormde. Een kwartier later was het een groep van 70 tot 80 mensen die "losging". In totaal waren ongeveer 500 betogers aanwezig.

Volgens Nieuwerth hebben politiemensen zich "enorm bedreigd gevoeld". Hij is "trots" op zijn collega's die al die tijd "lijn wisten te houden". Drie agenten trokken hun dienstwapen, vanwege de bedreiging. Zij losten daarbij waarschuwingsschoten in de lucht.

Met behulp van de Mobiele Eenheid, die buiten het zicht paraat stond, werd voorkomen dat betogers het gemeentehuis konden bereiken. Volgens van Nieuwerth werd de ME bekogeld met vuurwerkbommen, lawinepijlen, klinkers en betonblokken.

Justitie

Justitie heeft een groot strafonderzoek ingesteld naar de rellen, dat zich met name zal richten om alle andere relschoppers te vinden en voor te geleiden aan de rechter.

De politie roept mensen op die beeldmateriaal hebben van de rellen, dit aan de politie te verstrekken.

Verdeeldheid

Volgens burgemeester van Geldermalsen Miranda de Vries zorgden de plannen rond het asielzoekerscentrum al voor verdeeldheid, maar heeft het geweld deze verdeeldheid alleen maar vergroot.

Ze benadrukt dat een debat gevoerd dient te worden met woorden en dat geweld hierbij nooit gebruikt mag worden. 

De Vries ziet het als haar plicht om met inwoners in gesprek te gaan en om nieuwe "verbindingen" te maken om de "harmonie" te bewaren.

Bedreigd

Een raadslid van de gemeenteraad van Geldermalsen is woensdag voor het begin van de vergadering telefonisch bedreigd. Lourens van Bruchem, fractievoorzitter van de SGP, heeft dit donderdag gezegd.

"De telefoon ging thuis en mijn oudste zoon nam op. Hij kreeg te horen dat we er allemaal aan zouden gaan als zijn vader zou stemmen voor een asielzoekerscentrum", aldus Van Bruchem.

Hij gaat donderdag aangifte doen bij de politie.

Lees meer over:
Tip de redactie