Het is de warmste 17 december ooit. Volgens Weeronline.nl was het donderdag rond 12.50 uur in De Bilt 15,3  graden en dat is een record. 

Het vorige record dateert uit 1989, toen was het op 17 december 13,5 graden.

Daarnaast is het warmterecord van warmste decemberdag met 15,3 graden geëvenaard. Deze temperatuur werd ook gemeten op 24 december in 1977. 

In Wijk aan Zee is de temperatuur donderdag opgelopen tot 16,6 graden. Dat was de hoogste temperatuur van het hele land en zit dicht tegen de recordwaarde voor heel december aan.

Dat record van 16,7 graden, gemeten op 4 december 1953 te Maastricht, blijft daarmee net overeind, meldt weerbureau weeronline.

Volgens Weeronline zijn er nog meer warmterecords in de maak. Zo wordt deze december mogelijk de warmste decembermaand ooit. De temperatuurmetingen in Nederland begonnen in 1901.

Het zachte weer houdt nog wel even aan. Rond de kerstdagen liggen de maxima rond 11 graden.

Saharazand

De komende dagen kunnen auto's en buitenmeubilair worden bedekt door een laagje zand uit de Sahara. Het woestijnzand wordt meegevoerd met de zachte lucht uit het westen van Afrika en de Canarische Eilanden, zegt weeronline.nl donderdag.

"Er is geen sprake van vrachtwagens vol zand die worden aangevoerd, maar een lichte waas van zand is vooral vanaf vrijdagochtend goed zichtbaar. Zeker als er een beetje neerslag valt, waardoor het zand neerslaat", aldus een woordvoerder van het weerbureau.