'Vijftien agenten bestraft voor lekken naar criminelen'

Zeker vijftien agenten zijn de afgelopen drie jaar bestraft omdat ze geheime informatie hebben gelekt naar criminelen.

Uit een overzicht van alle bestrafte integriteitsschendingen door agenten, opgevraagd door RTL Nieuws, blijkt dat het zou gaan om uiteenlopende situaties.

Zo zouden henneptelers tegen betaling zijn getipt over een op hande zijnde inval, zou een agent verloofd zijn met een drugscrimineel en een andere agent zou opduiken in een liquidatieonderzoek.

De vijftien gevallen zijn gevonden in gegevens van de politie uit 2012, 2013 en 2014. Andere corruptiegevallen die in 2015 aan het licht kwamen zijn daar nog niet bij opgeteld. Onder meer Mark M. uit Weert en een agent uit Kerkrade en Nijverdal zijn dit jaar ontslagen nadat zij informatie hadden gelekt.

Niet bewust

Volgens de politie gebeurt het lekken, anders dan bij de politiemol uit Weert, "niet altijd bewust" en gaat het niet om "structureel en op grote schaal bevragen van politiesystemen". In een schriftelijke reactie stelt de politie er alles aan te doen om dit soort misstappen te voorkomen.

"Integriteit is de basis van het politiewerk en een belangrijk onderdeel van de opleiding en training tijdens de hele loopbaan van politiemensen. Overtredingen worden zwaar bestraft."

De vijftien agenten mogen wel in dienst blijven van de politie, zij kregen volgens RTL Nieuws voorwaardelijk ontslag. Volgens de politie kunnen er "verzachtende omstandigheden" zijn om iemand niet oneervol te verslaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie