Raadslid Geldermalsen telefonisch bedreigd

Een raadslid van de gemeenteraad van Geldermalsen is woensdag voor het begin van de vergadering telefonisch bedreigd.

Lourens van Bruchem, fractievoorzitter van de SGP, heeft dit donderdag gezegd tegen de NOS.

"De telefoon ging thuis en mijn oudste zoon nam op. Hij kreeg te horen dat we er allemaal aan zouden gaan als zijn vader zou stemmen voor een asielzoekerscentrum", aldus Van Bruchem.

Hij gaat donderdag aangifte doen bij de politie.

Video: Van Bruchem vertelt over bedreiging

Indruk

De rellen hebben veel indruk gemaakt op de raadsleden. "Een aantal mensen was bang. Het was vooral wrang om te zien hoe de democratie op deze manier heel veel geweld werd aangedaan", zei Van Bruchem.

De politie heeft tot nu toe veertien mensen gearresteerd, maar sluit meer aanhoudingen niet uit. De politie vraagt mensen die opnames hebben gemaakt van de ongeregeldheden die aan te leveren.

De politie ontruimde woensdagavond de raadszaal van Geldermalsen tijdens een vergadering over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum, nadat buiten flinke gevechten waren uitgebroken.

Verschrikkelijk

Ook voor de aanwezige agenten was het een avond om niet snel te vergeten. Politiechef Bert Stronks sprak op Twitter van een "verschrikkelijke avond en nacht". 

Een wijkagent uit Geldermalsen heeft "geen goed woord over" voor de menigte die de politie bekogelde met allerlei voorwerpen. Zijn collega spreekt op Twitter van "schandalig geweldsgebruik".

Een assisterende agent uit Tiel zei dat de demonstranten hem banger maakten dan asielzoekers.

Video: Politie pakt 14 mensen op bij rellen Geldermalsen

Mobiele Eenheid

De mobiele eenheid (ME) voerde buiten charges uit en loste waarschuwingsschoten. De politie legde een cordon rond het gemeentehuis.

Een aantal betogers vernielde de hekken rond het gemeentehuis. Ook gooiden de onruststokers onder meer flessen, stenen en vuurwerk naar de politie en werd vuurwerk bij het gemeentehuis naar binnen gegooid.

Bij de ongeregeldheden raakten twee politieagenten lichtgewond.

Lees meer over:
Tip de redactie