Het nieuwe deel van de A4 gaat vrijdagavond tussen Schiedam en Delft open voor het verkeer.

Na de avondspits, rond 19.30 uur, wordt de afzetting op de rijbaan weggehaald, waarna het verkeer voor het eerst over het 7 kilometer lange stukje snelweg kan rijden.

De rijbaan in de richting Schiedam gaat open in de nacht van zondag op maandag, voor de ochtendspits. Dat heeft Rijkswaterstaat donderdag bevestigd na berichtgeving in het AD.

Over de aanleg van het stuk snelweg is tientallen jaren gediscussieerd. Door procedures van tegenstanders, trage besluitvorming en steeds wisselende regelgeving duurde het 63 jaar voordat de weg kon worden aangelegd.

Water

Eerder bepaalde het hoogheemraadschap dat dagelijks anderhalf miljoen liter water onder de snelweg weggepompt mag worden, drie keer meer dan gepland. Gebeurt dat niet, dan zou de snelweg onder water komen te staan.

Het hoogheemraadschap was bang dat de grondwaterstand te ver zou dalen bij het verdiept aangelegde deel van de A4 bij Schipluiden. Huizen zouden dan kunnen verzakken. Door op een speciale manier te bemalen (retourbemaling) wordt het water terug de grond in gepompt. Hierdoor verdroogt de grond niet en klinkt de bodem ook niet in.

Afgelopen zaterdag was het stukje snelweg even open. Zo'n zesduizend mensen namen een kijkje nemen en konden er bijvoorbeeld fietsen of hardlopen. Ook de tunnel was toen even open voor publiek.