De raadszaal in Geldermalsen is woensdagavond ontruimd tijdens een vergadering over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum, omdat buiten flinke gevechten waren uitgebroken.

De mobiele eenheid (ME) voerde buiten charges uit en loste waarschuwingsschoten. De politie legde een cordon rond het gemeentehuis.

Een aantal betogers vernielde de hekken rond het gemeentehuis. Ook gooiden de onruststokers onder meer flessen, stenen en vuurwerk naar de politie en werd vuurwerk bij het gemeentehuis naar binnen gegooid.

Bij de ongeregeldheden raakten twee politieagenten lichtgewond. Of er ook relschoppers gewond zijn geraakt is niet duidelijk.

Er zijn zeker veertien personen aangehouden. Ze zijn aangehouden om diverse feiten, waaronder het gooien van vuurwerk en stenen naar de politie. De aangehouden personen zit in ieder geval de nacht van woensdag op donderdag vast.

Omdat er veel camerabeelden voorhanden zijn, verwacht de politie nog meer mensen te arresteren.

Video: Politie pakt 14 mensen op bij rellen Geldermalsen

14 Aanhoudingen na rellen in Geldermalsen
14 Aanhoudingen na rellen in Geldermalsen

EOD

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg naar Geldermalsen, vanwege de vondst van een stuk zwaar vuurwerk dat nog niet is ontploft. De politie benadrukt dat er geen sprake is van een verdacht pakketje.

De honderden actievoerders werden door de ME lange tijd op afstand gehouden. Rond 22.30 uur was het plein rond het gemeentehuis grotendeels leeg. Wel was er nog veel politie op de been, om de situatie zorgvuldig in de gaten te houden.

Video: ME komt aan bij gemeentehuis Geldermalsen

ME probeert rellen Geldermalsen te beëindigen
ME probeert rellen Geldermalsen te beëindigen

Onderschatting

"Het is heel ernstig wat er vanavond gebeurde", aldus een politiewoordvoerder. Of de situatie wellicht onderschat is, kan hij vooralsnog niet zeggen. "We gaan onderzoeken wat er precies is voorgevallen." 

Ook wordt er bekeken of de relschoppers uit Geldermalsen kwamen of ergens anders vandaan, zoals een aantal inwoners bij het gemeentehuis beweerden.

De gemeente laat in een reactie weten "enorm geschrokken" te zijn door de rellen. "Een dergelijke grote oproer was niet te voorzien. Ondanks het feit dat er rekening gehouden werd met grote opkomst en veel emotie'', aldus de gemeente.

Niet hervat

Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen meldt via Twitter dat iedereen die in de raadszaal zat, veilig is. "En dan zeggen mensen bang te zijn voor asielzoekers. Ben in- en inverdrietig", aldus de burgemeester.

De circa driehonderd mensen die aanwezig waren, zijn onder politiebegeleiding naar het nabijgelegen politiebureau gebracht. De raadsvergadering zal woensdagavond niet meer worden hervat.

Protestmars

De raad zou praten over de komst van een asielzoekerscentrum voor 1.500 mensen. In de zaal werden alleen omwonenden toegelaten, die zich van tevoren hadden aangemeld. De vergadering begon om 20.00 uur, maar werd kort daarna al gestaakt vanwege de rellen.

Eerder op de avond hielden betogers een protestmars. De optocht begon in de wijk waar het azc moet komen en eindigde bij het gemeentehuis.

Reacties Dijkhoff en Plasterk

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zegt in een reactie dat het incident in Geldermalsen een manier van opstellen is "die niet past bij de manier hoe we hier in Nederland met elkaar omgaan".

"Dit is natuurlijk ongehoord. Als je je mening wil uiten is daar alle ruimte voor. Dat ga je niet doen door met vuurwerk te gooien."

"Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens." Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt, aldus de bewindsman.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt de rellen "een afschuwelijke situatie". Hij benadrukt dat raadsvergaderingen altijd moeten kunnen doorgaan. Plasterk heeft inmiddels gebeld met burgemeester De Vries en haar alle steun toegezegd.