De Nederlandse politie gaat in opdracht van het Openbaar Ministerie extra onderzoek doen naar de dood van de Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen.

De vluchteling zat in een asielzoekerscentrum in Leersum, verdween vlak voor kerst 2013 plotseling en werd op 5 januari 2014 dood gevonden, hangend aan een boom in het Duitse Bremen.

Zijn dood roept bijna twee jaar later nog steeds vragen op bij achterblijvers, onder meer over een mogelijk conflict met mensensmokkelaars. Dat is eerder gebleken uit naspeuringen door onderzoeksprogramma Argos en magazine en website Oneworld.

Een politiewoordvoerder laat woensdag weten dat politiemensen nu gaan kijken of er aanknopingspunten zijn. Daarbij zal het Nederlandse team ook contact hebben met Duitse collega's. De Duitse politie is uitgegaan van zelfmoord.

Raadsel

Mekonens advocaat Leonie Sinoo liet eerder weten dat het voor haar een raadsel was wat Mekonen in Duitsland te zoeken had. Bij hem zijn treinkaartjes gevonden waaruit blijkt dat hij in een paar dagen het halve land moet zijn rondgereisd.

Een vriend van Mekonen vertelde bovendien aan Sinoo dat Mekonen ruzie had gehad in het asielzoekerscentrum en zich bedreigd had gevoeld.

Andere smokkelaar

Uit het onderzoek van Argos en Oneworld kwam naar voren dat de Eritreeër tijdens zijn tocht naar Nederland vanuit Italië gebruik zou hebben gemaakt van de diensten van een andere, goedkopere smokkelaar dan de man met wie hij eigenlijk zaken zou doen.

In Leersum zou Mekonen op een kamer zijn gekomen met een broer van de 'gedupeerde' smokkelaar, die geld wilde zien.