Holleeder zwijgt tijdens verhoor Passageproces

Willem Holleeder heeft donderdag geweigerd vragen te beantwoorden tijdens zijn verhoor in de liquidatiezaak Passage in het gerechtshof in Amsterdam.

Holleeder beriep zich op zijn verschoningsrecht. Dat betekent dat hij niet hoeft te verklaren als hij zichzelf daarmee kan belasten.

Holleeder is opgeroepen als getuige in het hoger beroep in het Passageproces. Hij zei dat hij ook in de toekomst zal zwijgen. "Ik zal me hier altijd op mijn verschoningsrecht beroepen", aldus Holleeder.

De advocaat van Holleeder, Stijn Franken, had van tevoren al aan het gerechtshof gevraagd of het zin had om het verhoor überhaupt door te laten gaan.

De voormalige Heineken-ontvoerder is zelf geen verdachte, maar zijn zaak voor de rechtbank is nauw verweven met Passage. De moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) zijn zowel onderdeel van het Passageproces als de rechtszaak tegen Holleeder.

Soerel is volgens het OM onder meer opdrachtgever van de moorden op Houtman en Van der Bijl 

Zussen

Eind november en begin december verklaarden de zussen van Holleeder, Sonja en Astrid en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog in het liquidatieproces. Zij konden weinig tot niks vertellen over de verdachten in deze zaak; Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. Peter la S. en Sjaak B..

De vrouwen schetsten vooral een beeld van Willem Holleeder die hun leven lange tijd bepaalde.

Van de verdachten waren Soerel, Jesse R. en Mohammed R. aanwezig in de rechtbank. Soerel was de enige verdachte die vragen stelde, maar ook hier kwam geen antwoord op. 

Soerel wilde onder andere weten waarom Holleeder hem en zijn familie wilde doden. De zussen en ex-vriendin van Holleeder hadden hier over verklaard.

Tip de redactie