Antibioticagebruik pluimveesector weer toegenomen

Na jaren van dalingen neemt het gebruik van antibiotica in de pluimveesector weer toe. In de veehouderij stagneert de daling, constateert de Gezondheidsraad woensdag.

Veehouders die hun dieren relatief veel antibiotica geven en dierenartsen die deze middelen relatief vaak voorschrijven moeten daar ''gericht op worden aangesproken en met verbeterplannen komen'', vindt de raad.

Daarnaast zou het toezicht op het gebruik van antibiotica uitgebreid moeten worden naar diersectoren als paarden, geiten en huisdieren.

Door grootschalig gebruik van antibiotica bij veehouders worden steeds meer bacteriën resistent. Deze bacteriën kunnen via bijvoorbeeld kippen- of varkensvlees verspreid worden naar mensen. Het komt steeds vaker voor dat zieke mensen met die bacteriën immuun zijn voor bepaalde antibiotica, waardoor ze niet geholpen kunnen worden.

Volgens de Gezondheidsraad zijn meer maatregelen nodig om resistentie tegen antibiotica te bestrijden. Zo zou ook het gebruik van ervan gemonitord moeten worden bij onder meer paarden, geiten en huisdieren. Aan de controlesystemen zouden strafmaatregelen gekoppeld moeten worden, bijvoorbeeld waarschuwingen of boetes.

In de afgelopen jaren is het totale gebruik van antibiotica met 60 procent verminderd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie