KNVB straft FC Twente met voorwaardelijke intrekking proflicentie

De licentiecommissie van de KNVB heeft de proflicentie van FC Twente dinsdag voorwaardelijk ingetrokken vanwege de overeenkomst tussen de club en investeringsmaatschappij Doyen Sports.

Ook is Twente de komende drie jaar uitgesloten van Europees voetbal en moet de club een boete betalen van 45.250 euro, zo maakt de KNVB dinsdag bekend.

"FC Twente heeft bepaalde toevoegingen in het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports verzwegen en daarmee doelbewust de licentiecommissie misleid", aldus de licentiecommissie.

De club uit Enschede mag de licentie alleen behouden als het "volledig meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar de huidige structuur van de club". FC Twente gaat niet in beroep tegen de straf.

De commissie deed de uitspraak naar aanleiding van het contract van Twente met Doyen, dat onlangs op straat kwam te liggen.

Het uitlekken van de verbintenis tussen beide partijen leidde onlangs al tot het opstappen van voorzitter Aldo van der Laan.

Bestuursstructuur

Volgens de licentiecommissie zijn de huidige misstanden bij de club mede veroorzaakt door de bestuursstructuur en de bestuurlijke organisatie van FC Twente.

"Een extern onderzoeksbureau moet in kaart brengen welke personen een bestuurlijke of toezichthoudende rol vertolkten in de samenwerking met Doyen Sports, zodat deze personen in de verdere toekomst niet meer een dergelijke verantwoordelijke rol bij FC Twente kunnen vervullen", stelt de commissie.

De invulling van het onderzoek zal de licentiecommissie afstemmen met de gemeente Enschede. Het streven is dat het onderzoek begin volgend jaar van start gaat. "FC Twente behoudt de licentie als zij de aanbevelingen van het onderzoek tot tevredenheid van de licentiecommissie uiterlijk 1 mei 2016 doorvoeren."

UEFA-licentie

FC Twente is de komende drie jaar bovendien uitgesloten van Europees voetbal, omdat nu is gebleken dat de club in het seizoen 2014/2015 onterecht een UEFA-licentie heeft ontvangen voor deelname aan de Europa League.

"Zij verkregen deze licentie op basis van onvolledige en onjuiste informatie. De club heeft hier sportief en financieel voordeel van gehad, waarvoor de club nu wordt bestraft", verklaart de licentiecommissie.

FC Twente staat momenteel op de zestiende plek in de eredivisie en is al uitgeschakeld in de KNVB-beker. De club uit Enschede grijpt dit seizoen daardoor zo goed als zeker naast een Europees ticket.

Reactie KNVB

De KNVB juicht het naar eigen zeggen toe dat een onafhankelijke partij de bestuurlijke richting van de club tegen het licht gaat houden.

"Voor het Nederlandse voetbal en met name de supporters van de club hoopt de KNVB dat FC Twente voor het voetbal behouden blijft en zich houdt aan de voorwaarden die de licentiecommissie heeft gesteld."

"Voor een goede werking van het licentiesysteem is het van belang dat clubs de licentiecommissie juist en volledig informeren. Uit het oordeel van de licentiecommissie blijkt dat FC Twente de licentiecommissie onvolledig informeerde en doelbewust misleidde", besluit de KNVB.

De voetbalbond zal het handelen van FC Twente met Doyen Sports nog voorleggen aan de aanklager betaald voetbal en de FIFA. Zij moeten oordelen of de contracten tussen FC Twente en Doyen Sports inhoudelijk in strijd zijn met overige nationale of internationale regelgeving in het voetbal.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie