Bodembeweging Groningen wil alsnog vervolging NAM

De Groninger Bodem Beweging (GBB) wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) alsnog vervolgd wordt. De belangenclub stapt daarom naar het gerechtshof. 

De GBB deed in september al aangifte tegen de NAM vanwege het veroorzaken van levensgevaar voor inwoners van het Groningse aardbevingsgebied. Het Openbaar Ministerie besloot vorige week niet tot vervolging over te gaan.

Als reactie hierop stapt advocaat Gerard Spong namens de GBB naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, en eventueel daarna naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De GBB vindt dat de NAM "de veiligheid van de bewoners in het gaswinningsgebied willens en wetens bedreigt door op een onverantwoord risicovolle wijze gas te winnen." De NAM zou zich daarmee voortdurend schuldig maken aan strafbare feiten, waaronder het opzettelijk vernielen van gebouwen met levensgevaarlijke situaties als gevolg, zo stelt de GBB.

Een woordvoerder van de NAM laat in een reactie weten de stappen van de GBB serieus te nemen. "Het gaat om stevige aantijgingen. De GBB is blijkbaar bereid hoog spel te spelen. Wij als NAM kunnen niet anders dan afwachten wat er gebeurt."

Video: De gaswinning in Groningen in 60 seconden

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie