Megaclaim Libanon-veteranen in voorbereiding

Advocaten hebben een megaclaim in voorbereiding voor Nederlandse Libanon-veteranen die met ernstige psychologische klachten kampen door hun uitzending.

Ze hebben dat dinsdag bekendgemaakt nadat de hoogste rechter maandag een Libanon-veteraan in het gelijk had gesteld na een slepend juridisch gevecht met Defensie.

Naar verwachting wordt de megaclaim namens tientallen Libanon-veteranen in februari bij Defensie neergelegd. De advocaten Vincent Dolderman en Michael Ruperti staan de veteranen bij. Dolderman is de advocaat van de in het gelijk gestelde Libanon-veteraan.

Na de uitspraak van maandag door de Centrale Raad van Beroep roepen de advocaten Defensie op om in overleg tot compensatie voor de veteranen te komen. Dit zonder dat er weer een jarenlange juridische uitputtingsslag nodig is.

Nazorg

Ruperti: "In de meeste gevallen werd geen enkele nazorg geboden door Defensie. Deze veteranen, die onder zeer zware omstandigheden veel traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt in Libanon, zijn aan hun lot overgelaten. Ze vechten al dertig jaar voor erkenning en smeken om hulp. We hopen dat Defensie nu eindelijk eens de verantwoordelijkheid neemt voor deze veteranen."

De rechter bepaalde maandag dat Defensie zijn zorgplicht heeft geschonden bij een Libanon-veteraan die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft gekregen. "Er was sprake van een combinatie van gebrek aan zorg vóór, tijdens en met name na de uitzending. Pas in 2007 toen alle Libanon-veteranen zijn benaderd, is aantoonbaar nazorg aangeboden."

UNIFIL-bataljon

De man werd in 1980/1981 uitgezonden naar Libanon als dienstplichtig militair van het UNIFIL-bataljon. De Nederlandse vredesmissie in Libanon draaide van 1979 tot en met 1985. Negen militairen kwam om.

Het ministerie van Defensie liet maandag weten de uitspraak "zorgvuldig te bestuderen". Het gaat contact met de veteraan leggen om "te proberen tot een oplossing te komen".

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie