Minder Duitse studenten naar Nederland

Nederland is niet meer zo in trek bij Duitse studenten. Hun aantal daalt. Vorig jaar waren er bijna 23.000 oosterburen op de universiteiten en hbo’s in ons land. 

Op het hoogtepunt in 2011 waren het er bijna 25.000. Dat blijkt uit cijfers die EP-Nuffic maandag publiceerde. De organisatie richt zich op internationalisering in het Nederlands onderwijs.

Volgens EP-Nuffic komt de daling door de politieke discussie in Nederland. De toenmalige staatssecretaris van Onderwijs, Halbe Zijlstra, tikte het hoger onderwijs in 2011 op de vingers. Hij wilde dat universiteiten en hogescholen minder Duitse studenten zouden werven voor hun Duitstalige opleidingen. Ook wilde hij dat Berlijn zou gaan meebetalen aan de opleidingen hier.

De daling gebeurt vrijwel volledig op de hbo’s. Daar daalde het aantal Duitse studenten van ruim 14.000 in 2011 naar ruim 12.000 vorig jaar.  De instellingen zijn minder gaan werven in Duitsland. Bovendien hebben grote instellingen als HAN en Saxion Duitstalige opleidingen tweetalig gemaakt. Daardoor trekken ze wel minder Duitse studenten.

Stabiel

Op universiteiten is het aantal Duitsers stabiel, net iets boven de 10.000. ''Universiteiten werven actiever. Bovendien komen die studenten hier voor het hoge niveau van de opleidingen, zoals Medicijnen. Die zijn minder gevoelig voor zulke zaken'', aldus EP-Nuffic.

Voor Duitsers is Nederland een van de belangrijkste studielanden. Alleen Oostenrijk trekt nog meer Duitse studenten.

Ook het aantal Chinese studenten in Nederland daalt. Vorig jaar waren hier 4225 Chinezen, tegen 4504 in 2012. Dat is aan daling van 6 procent in een paar jaar tijd. Dat komt doordat China zelf steeds meer universiteiten en hogescholen krijgt. Studenten hoeven dus minder naar het buitenland.

Lees meer over:
Tip de redactie