OM stelt zittingen bezetters Ajax-kantine uit

De rechtszaken tegen ruim honderd Ajax-aanhangers die in oktober de kantine van de club hadden bezet, zijn voorlopig uitgesteld. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit besloten nadat de rechter in Amsterdam eerder deze maand zo'n twintig personen in deze zaak had vrijgesproken. De aanklager ging hiertegen in beroep.

Volgens een woordvoerder wil het OM nu eerst de zaken in hoger beroep afwachten en wordt naar aanleiding daarvan gekeken of de overige verdachten alsnog moeten voorkomen. Hij benadrukte dat het feit dat de processen voorlopig zijn ingetrokken, niet wil zeggen dat ze worden geseponeerd.

Het is niet duidelijk wanneer het gerechtshof de zaken in behandeling neemt. Het voornemen is wel dit snel te doen, zei de woordvoerder.

Bestorming

De politie arresteerde de 126 Ajax-aanhangers op zondag 4 oktober nadat ze de kantine De Toekomst op het sportcomplex van de voetbalclub hadden bestormd. Volgens het OM hebben ze zich schuldig gemaakt aan huisvredebreuk, het verstoren van de openbare orde en openlijke geweldpleging. De rechtbank sprak ze echter vrij, omdat niet duidelijk zou zijn geweest dat er toen een besloten bijeenkomst was.

De voetbalfans wilden aandacht vragen voor het nog altijd ontbreken van een supportershome. Het gebouw naast de ArenA brandde begin dit jaar af en het duurt waarschijnlijk nog een tijdje voordat er een nieuw supportershonk komt.

Lees meer over:
Tip de redactie