In de 'grootste kerstboom ter wereld', bevestigd aan de Gerbrandytoren in IJsselstein, branden sinds zaterdagavond weer lichten. 

Burgemeester Patrick van Domburg van de Utrechtse gemeente ontstak de energiezuinige ledlampen tijdens een stormachtige en natte bijeenkomst.

Het was lang de vraag of de organisatie 65.000 euro bijeen zou krijgen om het hele lichtsysteem te vernieuwen, nadat begin dit jaar bij het opruimen van de lichtsnoeren bleek dat zowel de kabels als de lampen zelf totaal versleten waren.

Uiteindelijk lukte het toch om voldoende geld bij elkaar te krijgen, waardoor de zendmast voor de achttiende keer als kerstboom kan fungeren.

De 'kerstboom' telt 120 ledlampen, die ongeveer vijftien jaar meegaan. Bovendien zorgt een nieuw ophangsysteem voor een besparing in transport- en montagekosten van 40 procent, laat de organisatie weten. De lampen die de Gerbrandytoren omtoveren tot kerstboom branden nog tot en met 6 januari volgend jaar. 

'Grootste boom van de wereld' 

De 'kerstboom' in IJsselstein wordt gezien als de grote kunstmatige kerstboom van de wereld. Een andere kunstmatige boom in het Italiaanse Gubbio concurreert met IJsselstein.

Het Umbrische dorp ontsteekt elk jaar een groot aantal lampjes die samen een 650 meter hoge boom tegen een bergwand vormen.