In het hoger beroep van de zaak tegen de derde overvaller van juwelier Goldies vorig jaar, waarbij de andere overvallers werden doodgeschoten, heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van drie jaar geëist.

Dat is net zo hoog als de straf die de rechtbank eerder dit jaar heeft opgelegd. 

Volgens het OM is Zakaria G. schuldig aan betrokkenheid bij de overval. De andere twee daders werden neergeschoten door de vrouw van de juwelier. 

De derde verdachte was niet aanwezig bij de overval, maar heeft wel meegewerkt aan de voorbereiding. "Zo heeft de man voorverkenningen uitgevoerd en een vluchtauto geregeld", zegt het OM vrijdag. 

Daarnaast zou hij mobiele telefoons hebben geregeld en heeft hij onderdak verschaft aan een van de twee andere overvallers. "Door deze elementen is er in de visie van het OM sprake geweest van een bewuste en intensieve samenwerking die de verdachte maakt tot medepleger."

Ontkend

G. heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend en is daarom in hoger beroep gegaan. Zijn advocaat Gerard Spong zei eerder dat de motivering van de rechtbank ''ernstig tekortschiet''.

Naar verwachting is de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch eind december. 

De vrouw die de twee daders heeft doodgeschoten, is daar niet voor vervolgd. Het OM kwam tot die beslissing nadat werd geconcludeerd dat ze uit zelfverdediging heeft geschoten. Haar man is wel gestraft voor verboden wapenbezit en heeft een taakstraf gekregen.