De politie en vervoersbedrijven delen steeds meer boetes uit voor het niet tonen van een identiteitsbewijs.

Vorig jaar werden 20.741 bonnen uitgeschreven aan mensen die weigerden hun identiteitsbewijs te tonen of deze niet bij zich hadden. Dat blijkt uit gegevens die NU.nl via Localfocus van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft ontvangen.

In 2012 werden nog 18.806 boetes uitgeschreven. Het boetebedrag voor minderjarigen bedraagt 45 euro, voor volwassenen is dat 90 euro. Sinds 2005 is elke Nederlander ouder dan 14 jaar verplicht een identiteitsbewijs te tonen als de politie of andere toezichthouders daar om vragen. 

Negen op de tien boetes worden uitgeschreven door de politie. Daarnaast wordt 5,8 procent door conducteurs of controleurs van een vervoersbedrijf uitgedeeld. De rest is afkomstig van bijvoorbeeld toezichthouders van de gemeente of Staatsbosbeheer.

Grote steden

Relatief de meeste boetes worden uitgeschreven in grote steden. Rotterdam en Den Haag steken ver boven de overige gemeenten uit met respectievelijk 6 en 5 boetes per duizend inwoners. Het landelijk gemiddelde is 1,2 boetes per duizend personen.

Voornamelijk 18- tot 30-jarigen krijgen boetes vanwege het niet tonen van een identiteitsbewijs. Deze groep kreeg in 2014 4,5 keer zo vaak een boete als een dertigplusser.

Boetes identiteitsbewijs