Hubert Möllenkamp, oud-topman van woningcorporatie Rochdale, heeft een onvoorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar gekregen. 

De rechtbank vindt bewezen dat hij zich heeft laten omkopen. Hij heeft zich ook schuldig gemaakt aan witwassen, oplichting, het doen van valse belastingaangifte, valsheid in geschrifte en meineed.

Volgens de rechtbank heeft Möllenkamp misbruik gemaakt van de afhankelijke positie van zakenrelaties door steekpenningen te vragen en aan te nemen. Het ging dan over grote geldbedragen, auto's en het gebruik van een Spaanse villa. De raad van commissarissen en de belastingdienst bleven overal buiten.

Ook heeft hij belminuten en abonnementskosten verduisterd van Rochdale door die door zijn vrouw en kinderen te laten gebruiken. Privékosten die hij maakte met creditcards heeft hij zakelijk gedeclareerd.

Door vorig jaar te zeggen tegen de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties dat hij nooit steekpenningen heeft aangenomen, heeft hij bewust valse verklaringen afgelegd. ,,Want dat heeft hij willens en wetens wél gedaan'', aldus de rechtbank, die daarmee meineed bewezen vindt.

Vrouw

Tegen de vrouw van Möllenkamp, Alberdine V., werd drie maanden cel geëist wegens het opmaken van een valse factuur. De rechtbank heeft haar uiteindelijk een werkstraf van 240 uur gegeven.

Twee zakenpartners van Möllenkamp moeten ook de cel in, voor omkoping. Arie van E. (66) moet een maand de cel in, Henk O. (75) twee maanden. Beiden moeten 240 uur taakstraf verrichten.

Video: Persrechter geeft uitleg over uitspraak

2,5 jaar cel voor oud-topman Rochdale
2,5 jaar cel voor oud-topman Rochdale

Beroep

Het is nog niet duidelijk of Möllenkamp in hoger beroep gaat, maar dat is wel de verwachting. Möllenkamp zelf was niet aanwezig bij de uitspraak, evenmin als zijn advocate in zijn strafzaak.

Maar civiel advocaat Jan Verhoef van Möllenkamp, die er wel bij was, zei te verwachten dat de oud-Rochdale-bestuurder zijn veroordeling gaat aanvechten.

Het OM zelf beraadt zich hier momenteel nog op. ''We zijn tevreden met de uitspraak, maar de rechtbank heeft Möllenkamp wel vrijgesproken van betrokkenheid van valsheid in geschrifte bij het opmaken van een valse factuur door zijn vrouw'', licht persofficier Gabriëlle Hoppenbrouwers toe. ''Ook is de opgelegde straf lager dan onze eis.''