De aanklager heeft woensdag een celstraf van een jaar geëist tegen twee van de vier verdachten in de zaak rond de dood van Les Strijder, wegens poging zware mishandeling met de dood tot gevolg. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben ze Strijder mishandeld en beroofd en kreeg het slachtoffer daardoor een fatale hartaanval.

Bij het bepalen van de eis heeft het OM de destijds jonge leeftijd van de verdachten meegenomen (21 en 24 jaar), maar ook dat het zou zijn gegaan om ''een heftige geweldpleging onder invloed van drank en drugs tegen en willekeurig slachtoffer''.

De 53-jarige Strijder uit Ede werd op 22 november 2002 's nachts rond 04.30 uur dood aangetroffen op de parkeerplaats De Bosberg bij Hilversum, destijds een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen.

De politie trof Strijder onder verdachte omstandigheden aan. Maar omdat uit sectie bleek dat hartpatiënt Strijder een natuurlijke dood was gestorven en door gebrek aan bewijs, werd het onderzoek stilgelegd. Daardoor stond zijn dood jarenlang te boek als 'geen misdrijf', totdat een tip binnenkwam over twee broers die mogelijk wat te maken hebben gehad met de dood van Strijder.

Voor de lol

Volgens het OM hebben de verdachten Strijder voor de lol mishandeld. Ze zouden hem hebben geslagen en geschopt en zijn telefoon, rijbewijs en werkjas hebben gestolen. Ze zouden ook tegen de auto van Strijder hebben geschopt.

Twee andere verdachten staan ook terecht, maar volgens het OM staat niet vast dat zij hebben meegedaan aan de mishandeling. Voor hen is vrijspraak gevraagd. De zaak tegen een van de verdachten, die in 2002 minderjarig was, is inmiddels verjaard.