Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld dat sinds 1 januari 2015 bestaat, schiet in tien van de 26 vestigingen "in ernstige mate tekort" in het toezicht op de veiligheid van kinderen.

Dat concludeert de Inspectie Jeugdzorg in een vernietigend rapport, aldus NRC Handelsblad.

Veilig Thuis ontstond dit jaar na een fusie van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld en valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. De organisatie moet meldingen van kindermishandeling in kaart brengen en indien nodig de hulp aan gezinnen en kinderen ingang zetten.

Volgens de inspectie, die sinds augustus tien vestigingen onder de loep nam, kampen gemeenten met lange wachtlijsten, waar gevallen met "hoge prioriteit" opstaan. Daarnaast bleken vertrouwensartsen onbereikbaar, terwijl die bij Veilig Thuis 24 uur per dag bereikbaar moeten zijn. Sommige artsen werkten alleen tijdens kantooruren. 

Ook was er geen zicht op de veiligheid van de kinderen, nadat melding was gemaakt van huiselijk geweld. Terwijl het gezin of een kind op de wachtlijst stond, maakten een aantal vestigingen geen afspraken waarmee de veiligheid in de tussentijd kon worden gegarandeerd.  

De bekritiseerde vestigingen van Veilig Thuis moeten voor het einde van het jaar met een verbeterplan komen. De komende weken brengt de inspectie ook een rapport uit over de overige zestien vestigingen.

Falend beleid

Nine Kooiman (SP) spreekt van "falend beleid" door staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) waar kinderen "de dupe" van worden. "De staatssecretaris moet met een plan komen om de rammelende registratie en de enorme wachtlijsten weg te werken", aldus Kooiman tegenover NU.nl.

Ook CDA-Kamerlid Mona Keijzer oordeelt hard over het beleid van Van Rijn. "Dat krijg je wanneer je te veel taken in te korte tijd over de schutting gooit naar gemeenten met tegelijk een te grote bezuiniging. Het wordt tijd dat de staatssecretaris dat erkent".

Veiligheid in het geding

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg is geschrokken van de conclusies en wil met spoed opheldering van Van Rijn.

"Het gaat hier om de meest kwetsbare kinderen en hun veiligheid is in het geding. Dan moeten de verantwoordelijke organisaties goed functioneren en die vertrouwensartsen moeten dus beschikbaar zijn", stelt ze.

Van der Burg stelde onlangs al een actieplan voor om kindermishandeling te bestrijden en dat er een meldplicht komt bij vermoedens van kindermishandeling.

Debat

D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil een debat over de kwestie. "Ik heb hierover eerder mijn zorgen geuit aan Van Rijn. Hij zou een rondje maken door het land langs de Veilig Thuis-organisaties. Nu blijkt dit. Dit moet nu prioriteit krijgen van de staatssecretaris".

Ook PvdA-Kamerlid Marith Volp noemt het bericht "alarmerend". "Ik wil weten wat de staatssecretaris gaat doen om er voor te zorgen dat Veilig Thuis zo snel mogelijk gaat doen wat ze moet doen, namelijk hulp bieden aan kinderen in nood."