Nabestaanden en belangstellenden hebben dinsdagavond in de Amsterdamse Stopera de slachtoffers herdacht van de Decembermoorden in Suriname.

Het is dit jaar 33 jaar geleden dat de slachting plaatsvond.

Voorafgaand aan de bijeenkomst was er volgens traditie een fakkeltocht naar de Mozes & Aäronkerk. Daar legden de aanwezigen bloemen bij de herdenkingsplaquette met de namen van de slachtoffers op een van de muren van de kerk.

In de Stopera werd vervolgens een expositie geopend met portretten van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden. Tijdens de daaropvolgende herdenking zongen de aanwezigen het Surinaamse volkslied en hielden ze een minuut stilte.

Toespraken

Verder waren er toespraken en werd het boek 'Surinamers in de polder' van SP-Kamerlid Harry van Bommel gepresenteerd. In dit boek komen vijftien bekende Surinaamse Nederlanders aan het woord. Ze vertellen over hun komst naar Nederland, over hun persoonlijke ervaringen en over hun visie op Nederland.

Op 8 en 9 december 1982 werden vijftien prominente Surinamers gedood op het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo. Toenmalig legerleider en huidig president van Suriname Desi Bouterse wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden, met 24 andere verdachten.