De organisator van een autorally twee jaar geleden in het westelijk havengebied van Amsterdam moet een boete betalen van 1.000 euro. Door achterhaalde veiligheidsmaatregelen kon een dodelijk ongeval plaatsvinden.

Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM).

Tijdens de rally op 1 september 2013 vloog een deelnemende wagen uit de bocht en reed op volle snelheid het publiek in. Hierdoor kwamen een 42-jarige vrouw uit Zaandam en een elfjarige jongen uit Wormer om het leven. Enkele toeschouwers raakten gewond.

De organisatie was in handen van de Stichting Autosportief. "Deze stichting is onvoorzichtig omgegaan met de veiligheid van het publiek", zegt het OM. Op de plek van het ongeluk stonden een jaar eerder, in 2012, nog geen mensen. Ook stond het publiek daar vlak achter een afzetlint. Volgens justitie hadden de mensen op een grotere afstand moeten staan.

Bestuurder

De bestuurder en de navigator van de rallyauto valt niets te verwijten, bleek uit onderzoek van de politie. Hetzelfde geldt voor de gemeente Amsterdam, die de vergunningen heeft verstrekt voor de 31e RallyPro Amsterdam Short Rally.

De organiserende stichting heeft met de nabestaanden van de slachtoffers gesproken over het drama. Daarbij is ook gesproken over te nemen veiligheidsmaatregelen om dit soort ongevallen in de toekomst te voorkomen.