Brom- en snorfietsen hebben dit jaar opnieuw aan populariteit gewonnen. Dit jaar werden tot en met november 45.882 snorfietsen en 16.741 bromfietsen verkocht, respectievelijk 2,1 procent en 8,8 procent meer dan in de eerste elf maanden van 2014.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van Bovag, Rai Vereniging en RDC.

In totaal stonden begin deze maand 1.174.802 brom- en snorfietsen geregistreerd in Nederland. Nog nooit was dit aantal zo hoog. In negen jaar tijd is dit aantal maar liefst met 65 procent gegroeid.

Piaggio was in de eerste elf maanden het bestverkochte bromfietsmerk. Hiervan werden 3.572 brommers afgenomen. Daarna waren de merken Kymco (3.305 stuks) en SYM (2.536 stuks) het meest populair.

Ook bij de snorfietsen waren Piaggo’s het meest in trek, gevolgd door SYM en Kymco.

Brom- en snorfietsen

Bron: Bovag© NU.nl/Jerry Vermanen

Rijbaan

Snorfietsen zijn de laatste jaren een stuk gewilder dan bromfietsen. In 2014 werden bijna drie keer zoveel snorfietsen verkocht, terwijl in 2007 kopers de bromfiets juist vaker boven de snorfiets verkozen.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de vraag of gemeenten snorfietsers mogen verplichten om in 50-kilometerzones op de rijbaan te rijden. Ook buigen Kamerleden zich over een bijbehorende helmplicht.