Een kookavond voor Nijmegenaren en bewoners van de noodopvang Heumensoord in die stad is maandagavond niet doorgegaan. Scheldpartijen en bedreigingen vanwege het initiatief op internet liepen uit de hand.

De kookavond zou worden gehouden in Boszicht, een dicht bij Heumensoord gelegen woonzorgcentrum voor ouderen. De directie wilde niet dat de kwetsbare bewoners geconfronteerd zouden worden met de onrust, aldus een woordvoerster van ZZG Zorggroep maandagavond.

PVV-politica Marjolein Faber, fractievoorzitter in de Eerste Kamer en in de Gelderse Provinciale Staten, zwengelde de discussie op internet aan.

Volgens haar was de veiligheid van de bewoners van Boszicht in het geding. Deelnemers aan de kookavond zouden vooral mannen met andere normen en waarden zijn, die zomaar door het bejaardenhuis zouden kunnen lopen, waar "het overwegend vrouwelijk personeel 's avonds vaak alleen is."

Verzet

Haar relaas op internet lokte tientallen reacties uit. Faber toonde zich maandagavond tevreden dat haar "verzet" had geholpen.

"Nu er zoveel zeer nare reacties kwamen en er zelfs haatposters in het huis zijn opgehangen, konden we het niet door laten gaan. We willen niet dat een politiek-maatschappelijke discussie over de hoofden van onze bewoners wordt uitgevochten", aldus de ZZG-zegsvrouw. De raad van bestuur van de zorggroep en de directie van het woonzorgcentrum besluiten dinsdag of er aangifte bij de politie wordt gedaan.

De kookavond was bedacht door bewoners van de wijk waarin ook het tentenkamp is gevestigd. De directie van het woonzorgcentrum en de cliëntenraad gaven toestemming om de keuken van het huis te gebruiken, onder voorwaarde dat de bejaarde bewoners er geen last van zouden hebben.