Tijdens de ontmanteling van een hennepkwekerij in Utrecht heeft de politie ook 3000 kilo gestolen koper aangetroffen, grotendeels afkomstig van het spoor. 

Spoorbeheerder Prorail repte maandagmiddag over "een hele grote vangst".

Koperdiefstallen zijn kostbaar voor Prorail en vervelend voor de reiziger omdat zij zorgen voor vertragingen. Prorail heeft dan ook tal van maatregelen genomen om het aantal koperdiefstallen terug te dringen.

Koper is het beste materiaal om stroom te geleiden, maar wordt waar het kan vervangen door het goedkopere aluminium. Ook zijn er nachtelijke controles langs het spoor door de politie en beveiligers met honden.

Hogere straffen

Op tal van plaatsen zijn hekken geplaatst, en Prorail heeft omwonenden gevraagd verdachte situaties te melden. Het aantal diefstallen is gedaald van 127 gevallen in de eerste helft van 2014 naar 54 in dezelfde periode dit jaar.

Prorail werkt met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het Openbaar Ministerie samen in de 'Actie Koperslag'. Zo is een identificatieplicht bij de inkoop van koper afgesproken.

Ook wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de schade die koperdiefstallen toebrengen aan reizigers en spoor. Dat betekent vaak hogere straffen, aldus Prorail.