Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over de roofmoorden in Drenthe. 

De broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen kregen hiervoor twee weken geleden beiden dertig jaar cel. Admilson kreeg ook nog tbs opgelegd. Het OM had voor beide broers levenslang geëist.

Admilson schoot volgens de rechters in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo dood en ruim een halfjaar later wurgden beiden het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo.

De drie slachtoffers zijn volgens het OM ''op nietsontziende wijze om het leven gebracht''. De broers brachten daarbij volgens de aanklager, uit financieel gewin, onherstelbaar leed aan.

Vrijgesproken

De broers werden vrijgesproken van moord op Smit omdat er geen sprake zou zijn geweest van voorbedachte rade. Het OM is het hier niet mee eens. Ze zijn wel veroordeeld voor de moord op het echtpaar Veenendaal.

Het OM stelt nu dat de officier van justitie ''met volle overtuiging levenslang gevraagd heeft voor de beide verdachten, gelet op de ernst van de feiten en de genoegdoening aan de nabestaanden''.

De aanklager wil dat het gerechtshof zich opnieuw over de vraag buigt of in beide zaken een levenslange gevangenisstraf kan worden opgelegd.

De rechtbank wilde twee weken geleden de broers geen levenslang opleggen, omdat in Nederland de mogelijkheid van gratie voor levenslang gestraften vrijwel niet wordt gebruikt.