De politie heeft vorig jaar ongeveer een kwart (26 procent) meer incidenten geregistreerd waarbij racisme een rol speelt.

Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van de Anne Frank Stichting.

Het ging om 2.764 incidenten met een racistisch karakter, vergeleken met 2.189 een jaar eerder. Volgens de onderzoekers gaat het bij racistisch geweld vaak om escalatie van andere incidenten zoals schelden bij verkeersruzies.

Het aantal incidenten met een extreemrechtse achtergrond is vorig jaar ruimschoots verdubbeld tot 42. "Het lijkt erop dat veel van deze incidenten een relatie hebben met sterk gepolariseerde discussies in Nederland rond bijvoorbeeld Zwarte Piet en de islam", aldus de Anne Frank Stichting.

Racistische incidenten

Antisemitisme 

Ook kwamen er meer meldingen van antisemitisme binnen: 76 vorig jaar vergeleken met 61 in 2013. Veel van deze anti-Joodse incidenten speelden in de zomermaanden tijdens de Israëlische militaire operatie 'protective edge' gericht tegen Hamas.

Het totaal aantal incidenten op het gebied van racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld daalde vorig jaar tot 4.092, een afname van 191 ten opzichte van 2013. Dit komt volgens de stichting door een sterke afname van het aantal scheldincidenten.