Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten is blij met het inkorten van de periode waarin op oudejaarsdag vuurwerk mag worden afgestoken.
 

Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS onder 280 gemeenten.

Het is dit jaar toegestaan om tussen 18.00 en 2.00 uur vuurwerk af te steken. Tien procent van de steden zou zelfs graag zien dat deze periode nog korter wordt.

Meer dan de helft van de gemeenten zou voorstander zijn van het zwaarder bestraffen van handel in en bezit van illegaal vuurwerk.

Vuurwerkvrije zones

Daarnaast hebben 44 gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld, evenveel als vorig jaar. Het gaat vooral om gebieden rond verzorgingshuizen, winkelcentra en kinderboerderijen. Zes steden organiseren zelf een vuurwerkevenement, om het afsteken door particulieren te demotiveren.

Verder blijkt uit het onderzoek van de NOS dat gemeenten met asielzoekerscentra geen extra maatregelen nemen tijdens de jaarwisseling. Tien steden gaan wel voorlichting geven aan de vluchtelingen over de Nederlandse oud en nieuw-tradities.

Tolerantie verdwijnt

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelde vorige week al dat "langzaam maar zeker de tolerantie voor vuurwerk verdwijnt."

Volgens een woordvoerder zijn Nederlanders het zat dat er elk jaar gewonden vallen en zaken als bushokjes worden vernield. "Je moet ook op 31 december veilig met je kind over straat kunnen."