Een groep van bijna honderd mensen demonstreert zaterdag bij de Islamitische Universiteit Rotterdam.

Dat meldt RTV Rijnmond. De demonstranten willen dat rector Ahmet Akgündüz opstapt vanwege zijn beledigende uitspraken tegenover de zaterdag doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije.

Meerdere mensen hebben inmiddels aangifte gedaan tegen de rector vanwege discriminatie en het zaaien van haat. Het Rotterdamse gemeenteraadslid Latif Tali (PvdA) heeft zich gemeld bij de politie, net als de Federatie Koerden in Nederland en de Federatie  van Alevitische Verenigingen Nederland. 

Akgündüz stuurde een tweet over de doodgeschoten Elçi. Daarin staat min of meer dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten heeft.

Een woordvoerder van de politie meldt aan NU.nl dat de demonstratie van zaterdag vreedzaam is verlopen en dat de meeste demonstranten rond 15.00 uur weer huiswaarts keerden.

Oproep minister

Onderwijsminister Jet Bussemaker sprak eerder dinsdag de hoop uit dat mensen aangifte doen tegen de rector vanwege diens omstreden uitspraken. Het liefst zou ze dat zelf doen maar dat kan niet, omdat ze zelf niet een benadeelde persoon is.

Bussemaker vindt het optreden van de rector in strijd met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.

De minister werkt aan een wet waarmee ze bestuurlijk kan ingrijpen in situaties als deze. Een grote Kamermeerderheid dringt daar eveneens op aan. Bussemaker zal de wet nog dit jaar indienen en hoopt dat de Kamer die snel behandelt.

Heeft u foto’s of videos bij dit nieuws? Upload via NUfoto of stuur in via WhatsApp (+31655246155).