Een bedrijfspand in Den Haag dicht bij een winkelcentrum heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag veel schade opgelopen door een brand. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle.

Dat meldt de Haagse brandweer.

In het getroffen gebouw waren twee bedrijven gevestigd; een kip- en een horecagroothandel. "Het vuur is zo groot geweest, dat we voor het pand zelf vermoedelijk weinig meer kunnen doen'', zei een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur woedde vlakbij de Megastores aan de Van der Kunstraat en op loopafstand van treinstation Den Haag Holland Spoor. Ruim negentig brandweerlieden konden met twaalf ingezette voertuigen voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden. Het nablussen duurt naar verwachting nog tot in de loop van de dag.

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling, maar niemand hoefde geëvacueerd te worden. "Het betreft een wat afgelegen gebied. Er zijn niet veel woningen in de directe omgeving", legde een woordvoerder van de brandweer uit.

Video: Grote brand in bedrijfspand Den Haag

Zeer grote brand in bedrijfspand Den Haag
Zeer grote brand in bedrijfspand Den Haag

Explosies

Tijdens de brand werden explosies gehoord. Die werden mogelijk veroorzaakt door koolzuurcilinders, die in het pand waren opgeslagen. "Er is hierdoor gelukkig niemand gewond geraakt", aldus de brandweer. Volgens de woordvoerder was het getroffen gebouw relatief nieuw en is geen asbest vrijgekomen.

Ondanks het nablussen zijn andere bedrijven in de omgeving, waaronder de Megastores, volgens de brandweer zaterdag gewoon bereikbaar. Sommige winkels in hebben wel last van roet en blijven daardoor gesloten, het gaat om de Jumbo, La Place en de Aldi. Andere zaken worden nog gecontroleerd. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Brandstichting

De eigenaar van een van de getroffen bedrijven zei tegen Omroep West uit te gaan van brandstichting. "In 2013 ging mijn bedrijf in Wateringen in vlammen op", stelde Adil Top van Top Chicken. "In november zijn hier in Den Haag bij ons de banden lek gestoken. En kort geleden was er ook al brand. Wie doet zoiets?"

Op foto's is goed te zien hoe het groot de brand was. De brandweer adviseerde bewoners om ramen en deuren dicht te houden in verband met de rookontwikkeling.

Heeft u foto's van de brand? Upload ze op NUfoto.