Homoseksuele vluchtelingen worden in Amsterdam apart opgevangen na diverse bedreigingen en andere incidenten.

Dat heeft het Leger des Heils Amsterdam besloten, meldt Het Parool vrijdag.

Amsterdam biedt sinds september tijdelijke opvang aan vluchtelingen. Na een aantal incidenten heeft het Leger des Heils in samenwerking met een woningcorporatie apart onderdak geregeld voor vijf homoseksuele vluchtelingen.

Het gaat om mannen uit Syrië, Irak en Iran. De groep staat onder toezicht van Veilige Haven, een organisatie die homo's met een multiculturele achtergrond begeleidt. Komend weekeinde verhuizen er nog vier andere homoseksuele vluchtelingen naar een aparte woning.

Dijkhoff

Homobelangenorganisatie COC schreef eind oktober al een brief aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff waarin melding al werd gemaakt van talrijke incidenten in opvangcentra waarbij homoseksuele asielzoekers worden uitgescholden, gepest en bedreigd vanwege hun seksuele oriëntatie.

Het COC stelde te vrezen dat dit het "topje van de ijsberg" is. Veel homoseksuele asielzoekers durven namelijk geen klacht in te dienen of weten niet hoe het moet. Staatssecretaris Dijkhoff liet echter weten aparte opvang voor homoseksuele vluchtelingen niet wenselijk te vinden. Hij noemt een aparte opvang "stigmatiserend".

Wethouder Simone Kukenheim (diversiteit) onderzoekt nu hoe veilige opvang voor homovluchtelingen structureel geregeld kan worden. Ook moet asielzoekers duidelijker worden gemaakt dat LHBT'ers in Nederland volledig geaccepteerd zijn.

De vluchtelingen krijgen onder meer voorlichting over de Nederlandse normen en waarden. De gemeente heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gevraagd deze versneld in Amsterdam te komen geven.

Video: Kabinet wil geen aparte opvang homoseksuelen

Kabinet wil geen aparte opvang homoseksuelen
Kabinet wil geen aparte opvang homoseksuelen

Kabinet

Het kabinet is het er niet mee eens om homoseksuele vluchtelingen die in de asielopvang te maken krijgen met geweld of bedreigingen, apart op te vangen. 

Maar zowel premier Mark Rutte als vicepremier Lodewijk Asscher, die over integratie gaat, vindt dat niet de juiste oplossing. Rutte zei vrijdag dat homosekuelen, lesbiennes en transgenders in de gewone opvang terecht moeten kunnen. ''Als dat onveilig is, moet dát aangepakt en opgelost worden.''

Iedereen die hier komt, moet zich volgens hem vanaf dag één aan de Nederlandse normen en waarden houden. Dat betekent dat deze minderheden volledig geaccepteerd worden. Als dat niet gebeurt, moet er aangifte volgen, vindt Rutte. Het COA heeft daar een belangrijke rol in volgens hem.

Agressievelingen

Asscher vindt dat juist de agressievelingen in een opvangcentrum apart moeten worden gezet, in een ''streng regime''. Het COA moet er dan voor zorgen dat zij niet opnieuw homoseksuele vluchtelingen kunnen bedreigen of lastig vallen, aldus de minister.

Eerder had staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) ook al duidelijk gemaakt dat hij geen aparte opvang wilde voor homoseksuele asielzoekers. De Kamer had hier ook al over aan de bel getrokken.