De rechtbank heeft vrijdag een jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan Swendly R. De rechtbank acht bewezen dat R. op 6 maart in Hoofddorp een Amsterdamse conductrice van de NS ernstig heeft mishandeld.

Daarnaast moet R. de vrouw een schadevergoeding betalen.

De rechtbank heeft in de uitspraak meegenomen dat de zaak tot grote maatschappelijke onrust leidde. Ook telt mee dat de conductrice door de aanval in een rolstoel is beland. 

De 44-jarige vrouw, die al zeven jaar bij de NS werkt, heeft sinds de aanval veel lichamelijke problemen. Ze kan niet meer ruiken, ziet dubbel en heeft een gebrekkige coördinatie tussen haar ogen en voeten. Ook liep ze botbreuken op: drie breuken in de bovenkaak, een verbrijzelde neus, jukbeen en oogkas. 

De vrouw werd aangevallen tijdens haar laatste ronde in de stoptrein tussen Schiphol en Hoofddorp. In de eerste klas zat een lastige reiziger die de trein niet uit wilde. Wat er daarna gebeurde, kan de vrouw zich niet meer herinneren.

Psychotisch

Psychiaters zeiden in de rechtbank dat de verdachte "chronisch psychotisch" is. Dit zou komen doordat hij zelf vroeger veel mishandeld is. Daarom eist Justitie ook onvoorwaardelijk tbs voor R.

Experts stellen ook dat R. "ontoerekingsvatbaar" is. De verdachte heeft niet mee wilen werken aan het psychiatrische rapport van het Pieter Baan Centrum.

Het incident leidde binnen en buiten de NS tot diepe verontwaardiging en was voor treinpersoneel in het hele land aanleiding om actie te voeren. Directie en ondernemingsraad van de NS vroegen extra veiligheidsmaatregelen. Datzelfde deden de vakorganisaties. Inmiddels is een reeks afspraken gemaakt om de veiligheid te bevorderen.