Het Openbaar Ministerie verdenkt Willem Holleedeer nu officieel van betrokkenheid bij de poging tot moord op John Mieremet in 2002 en uitlokking tot moord in Thailand in 2005.

Dat heeft het OM vrijdag bekend gemaakt tijdens de vierde pro-formazitting in de strafzaak tegen Holleeder die draait om verschillende liquidaties.

Tijdens de tweede pro-formazitting op 18 juni gaf het OM al aan deze verdenkingen te willen toevoegen aan de strafzaak tegen Holleeder, maar er toentertijd niet aan te zijn toegekomen door andere zaken in het dossier. 

Holleeder wordt ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven voor de poging tot moord en de daadwerkelijke moord door daar geld en of goederen tegenover te stellen.

Mieremet werd in 2002 voor het kantoor van advocaat Evert Hingst (geliquideerd in 2005) aan de Amsterdamse Keizersgracht neergeschoten en overleefde de aanslag ternauwernood. In 2005 werd hij alsnog geliquideerd in Thailand.

Afrekeningen

Holleeder werd al vervolgd voor zijn vermeende rol bij de criminele afrekeningen met Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Ook werd hem de doodslag verweten op Robert ter Haak, die naast Cor van Hout stond toen die werd neergeschoten en later aan zijn verwondingen overleed.

De voormalig Heineken-ontvoerder wordt verder beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie. Daarin zou hij met onder anderen met Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

Het OM citeerde vrijdag uitvoerig uit verklaringen die onder meer Mieremet, Endstra, Van der Bijl, de zussen Holleeder en Sandra den Hartog aflegden bij de politie. Daaruit kwam een beeld naar voren dat Holleeder aan alle touwtjes trok en dat afpersing centraal stond in zijn criminele praktijk.​ 

Zussen

Het OM vindt dat het verhoor van de zussen Astrid en Sonja Holleeder en dat van Willem Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog in de openbaarheid moet plaatsvinden. De rechtbank besloot eerder dat deze verhoren, die op 15 en 16 december beginnen, achter gesloten deuren zijn

De aanklagers denken dat door de geplande, uitputtende ondervraging achter gesloten deuren ''alle authenticiteit en emotie" verdwijnt en dat het ''voor het beeld" van de rechtbank noodzakelijk is dat de zittingskamer op korte termijn zelf een moment bepaalt voor het verhoor van de vrouwen.

Volgens aanklaagster Sabine Tammes wil met name zus Sonja ''graag worden gehoord".

De zussen en de ex verklaarden deze week al in het liquidatieproces Passage. Holleeder staat zelf niet terecht in dit proces, maar zijn zaak en Passage zijn wel nauw met elkaar verweven.

Franken

Advocaat van Holleeder, Stijn Franken, die heeft aangegeven per getuige zo'n twintig verhoordagen nodig te hebben, heeft er geen problemen mee als de zussen en de ex later in de openbaarheid worden gehoord, maar vindt dat nu onnodig. Franken vindt ook dat de anonieme getuige Q5 in het openbaar verhoord moet worden.  

Holleeder wordt zelf 9 december verder verhoord. Zijn proces gaat 12 februari verder.

De rechtbank neemt op 14 december een beslissing over de verzoeken en of Holleeder langer in voorarrest blijft.

Video: De strafzaak van Holleeder in 60 seconden

De strafzaak van Holleeder
De strafzaak van Holleeder