De politie heeft een 18-jarige man uit Syrië in Den Haag aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. 

Dat maakt het Landelijk Parket donderdag bekend.

De man verbleef op een asielzoekersboot in Zaandam, waar hij tegen vluchtelingen zou hebben gezegd dat hij een strijder is van al-Qaeda en Islamitische Staat (IS).

De man is maandag in Den Haag aangehouden en wordt verhoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij terrorisme. De Syriër is in oktober aangekomen en heeft in Nederland asiel aangevraagd.

De voorlopige hechtenis van de man is donderdag met twee weken verlengd.

Verontrust

De Tweede Kamer is verontrust. CDA-Kamerlid Mona Keijzer schrok ervan. Ze wijst op een recent rapport van de inspectie. Daaruit bleek dat de controle van de binnenkomers slecht is. Bovendien hebben velen geen papieren bij zich. Ze wil van de staatssecretaris weten hoe het nu met de screening van asielzoekers is gesteld.

Attje Kuiken van de PvdA vindt het ook een "ernstige zaak". Het is volgens haar goed dat de vluchtelingen tegen wie de verdachte het heeft gezegd, naar de politie zijn gestapt. "We moeten nu onderzoek afwachten maar willen wel weten of de screening inmiddels goed genoeg is en of we hem anders eerder in beeld hadden kunnen krijgen."

Asieltsunami

PVV-leider Geert Wilders stelt dat een aanslag in Nederland een kwestie van tijd is. "We zagen in Parijs en nu ook hier in Nederland wat er met de asieltsunami meekomt. Moslimterroristen." Hij vindt dat premier Mark Rutte medeverantwoordelijk is als er een aanslag gebeurt, omdat "hij ze allemaal binnen laat".

De Groep Bontes/Van Klaveren vindt dat het kabinet het gevaar moet erkennen dat terroristen zich schuilhouden tussen de asielzoekersstromen.