Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen wonen het vaakst in hun studiestad. Ruim driekwart stond op 1 januari 2015 ingeschreven in Groningen.

Daarentegen wonen studenen aan de Universiteit Utrecht het meest verspreid over het land. De studenten van deze universiteit komen uit 288 verschillende gemeenten.

Dat blijkt uit gegevens die NU.nl via LocalFocus van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft ontvangen. Gemiddeld woont 58 procent van alle studenten van de universitaire studenten in hun studiestad.

Het gaat om de woongemeente waarin de student volgens de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) staat ingeschreven. In de praktijk kan het zijn dat de student elders woont.

Een van de bijna 65 duizend studenten studeert aan de Universiteit Maastricht, maar woont volgens de GBA in het Friese Dongeradeel. Dat is zo'n 350 kilometer reizen. De Rijksuniversiteit Groningen heeft een student uit het Zeeuwse Terneuzen, wat ongeveer 375 kilometer is. Ook reist iemand van het Limburgse Nuth naar de Universiteit Leiden, wat neerkomt op zo'n 215 kilometer.

Woongemeente studenten