Het Openbaar Ministerie (OM) heeft achttien jaar celstraf geëist in het hoger beroep tegen een 38-jarige man die zich schuldig zou hebben gemaakt aan het levend in brand steken van zijn 44-jarige vriendin. De vrouw overleed aan haar verwondingen.

Dat maakt het OM donderdag bekend.

De brandweer arriveerde op 5 januari 2013 bij het pand aan de St. Janshaven in Rotterdam. Tijdens het blussen werd het verkoolde lichaam van de vrouw aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat zij bewusteloos was geslagen waarna zij levend in brand werd gestoken.

Op de desbetreffende dag zou de verdachte ruzie hebben gemaakt met het slachtoffer. De verdachte zou de vrouw daarbij met enorme kracht met een pan tegen het hoofd hebben geslagen. Daarbij brak de steel van de pan af. In een poging om de sporen te wissen, zo stelt het OM, stak de verdachte het pand in brand.

Leed

"Alleen een zeer lange celstraf doet recht aan de ernst van het feit en het toegebrachte leed aan de nabestaanden", aldus de advocaat-generaal. Voor de verdachte zou het de belangrijkste drijfveer geweest zijn om zijn nieuwe baan niet te verliezen.

Daarom had de verdachte ook de gaskraan opengedraaid. "Dat dit, in combinatie met het brandende lichaam, geen ontploffing tot gevolg heeft gehad met alle risico's van dien omwonenden, is een gelukkige omstandigheid die niet aan de verdachte is te danken."

De uitspraak is naar verwachting over twee weken.